Banner
Mustig Höstgryta för 5-6 personer

1kg kalopskött ( tex högrev )hostgryta

1 ½ hg bacon (ett paket)

2 morötter

2 gula lökar

1 lagerblad

½ flaska rött vin (gärna Bourgogne)

1 ½ msk ketchup

½ flaska gogrilla original

2 hg färska champinjoner

1 msk vetemjöl

Havssalt och svartpeppar (gärna nymalen)

3-4 vitlöksklyftor

Halv kruka färsk timjan

Smör

Olja

Gör såhär:

1. Skär köttet i 2-3 cm tärningar, bryn det ordentligt i omgångar och lägg i en större gryta (gärna en som klarar ugn.)  Efter sista omgången skölj ur pannan med lite vin och häll i grytan.

2. Hacka löken och morötterna i tärningar, ganska små bitar. Skär bacon i bitar och fräs i pannan, när fettet börjar smälta häll i morötter och lök. Fräs några minuter utan att det tar färg.

3. Häll alltsamman i grytan, pudra nu över mjöl och rör om. Därefter gogrilla såsen, ketchup och vinet. En nypa salt och rejält med svartpeppar. Nu skickar du även i timjan, lagerbladet & pressad vitlök.

4. In i ugnen på 175 grader i 2 timmar. Om din gryta inte tål ugnen, så kör på spisen. (det ska då småkoka tills köttet är helt mört, minst 2 tim)

5. När det är ca 40 minuter kvar av grytan, då bryner du hela champinjoner och hel smålök tillsammans. Allt ska få fin färg. Ställ på en plåt och in i ugnen 30 minuter.  (175 grader)

6. Nu blandar du champinjoner och lök med grytan och låter den köra ytterligare 30 min i ugnen. Om det behövs späd med lite extra vin och lite vatten. Det ska vara lite ”simmigt”

 

Servera med nykokt potatis och Tzatziki, toppa med hackad persilja. Drick gärna den andra halvan av vinet till maten.  Gogrillas magiska höstgryta!

Tjäna pengar till laget, klassen eller föreningen!